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Hatomugi - Job's tears

Fumina Rejeté Ebihara

Hatomugi - Job's tears

Hatomugi, or Job's tears in English, is a Japanese cereal often added to rice, used in tea infusions or eaten directly as cereals. Hatomugi extract is good for skincare so it is used as an ingredient in many cosmetics. In Kampo (traditional Chinese herb-based medicine), it is used as a diuretic and to alleviate arthritis. Today we present you Hatomugi from Toyama prefecture which is our favorite brand: But how to use it? →  As a dessert (Chuchulu ice cream)     Les japonais en mangent melangé dans le riz, en font du thé, et en mangent comme des céréales. L’extrait...


Chuchulu ice cream

Chuchulu ice cream

———————————————- Ingredients (for 2) Dark Chocolate (70%-85%)  20g-30g Vanilla ice cream 250g Cream 100ml Cane sugar 10g Hatomugi cereals 15g   🌿Preparing the chocolate and whipped cream Cut the chocolate in little pieces with a kitchen knife. Add the cane sugar to the cream in a bowl and whip until obtaining a light whipped cream. ———————————————- Preparation Put the ice cream in a bowl. Add the whipped cream on top. Drop Hatomugi cereals over the whipped cream. Cover with chocolate bits.   This is simple and delicious. If you have pretty glasses, you can set it up as a Japanese Parfait.  ...


Pickles au vinaigre noir

Pickles au vinaigre noir

———————————————- Ingrédients (Pour 5-6 personnes)  【☆】 Vinaigre noir 200ml De l’eau 500ml Ail 1 gousse Sucre de canne 50g Sel 2 cuillère à café Poivre 8-10 graines Laurier 2-3 feuilles Huile de riz 1/2 cuillère à café   【★】 Myōga Carotte Concombre Chou-fleur etc ———————————————-  🌿Préparation Myōga Après avoir coupé les Myōga, placez les dans l’eau froide pendant 30sec, puis sécher avec du papier. ———————————————-  Préparation Mettre tout ☆ dans une poêle, faire bouillir. Éteindre le feu et laisser refroidir. Enlever l’ail et transférer dans une bouteille propre. Couper les légumes ★, et les mettre dans la bouteille pendant plus d'une heure au frigo.   Vous pouvez...


Myōga (Mioga)

Myōga (Mioga)

  Japanese people often use  Myōga (茗荷:みょうが) as a spice (薬味 Yakumi) in  sōmen, soba, udon, natto, misoshiru and other Japanese washoku dishes. But it's also used as a main ingredient for tempura and pickles. Today we present you Myoga from Kochi prefecture. Preparation: 〇 Eat raw   After cutting the Myōga very thin, place them in cold water for 30 seconds, then dry them in kitchen paper.   How to use it?  →  As a spice (Unohana)   → As a dish itself (Black Vinegar Pickles)    –– –– –– –– –– –– –– Now in French  –– –– –– –– –– –– ––...


🌱 Unohana 🌱

🌱 Unohana 🌱

Vous connaissez l’Unohana (卯の花) ? C’est un plat japonais, ca veut dire pulpe de soja en français.C’est une pulpe constituée de résidus insolubles de soja résultant de la fabrication de lait de soja et de tofu. (Wiki :) )On l’appelle aussi 御殻 [おから (okara)], 雪花菜 [おから (okara)], 雪花菜 [きらず (kirazu)], 雪花菜 [せっかさい (sekkasai)], 切らず [きらず (kirazu)] en japonais avec Kanjis.   Aujourd’hui, nous vous présentons une recette traditionelle japonaise.   ———————————————- Ingrédients (Pour 5-6 personnes) 【☆】 Shiitake émincé ×3 Carotte émincée ×1/2 Huile de colza une cuillère à café   【★】 Pulpe de soja 280g Dashi-shoyu 3 cuillère à soupe Sucre de canne...

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